donderdag 22 januari 2015

Kanshebbers WK veldrijden 2015 (2) - Lars van der Haar

Lars van der Haar werd op 23 juli 1991 geboren in Amersfoort. Op zijn tiende begon hij met wielrennen. Reeds als jeugdrenner merkte Van der Haar dat hij veel meer talent had als veldrijder dan als wegwielrenner en hij ging zich dan ook vooral op het crossen focussen. In 2009 behaalde hij in de junioren-categorie zijn eerste Nederlandse titel. Vervolgens stapte hij over naar de beloften-categorie en werd daarin buitengewoon succesvol. In 2010 won hij de Europese beloftentitel, in 2011 en 2012 werd hij wereldkampioen in deze categorie. Hoe hoog zijn niveau als 20-jarige al was, bewees hij onder meer in de befaamde Cyclocross van Las Vegas van 2011, waar hij de zege pakte voor diverse bekende Europese profs. 


In 2012 besloot Van der Haar om vervroegd over te stappen van de beloften-categorie naar de elitie-categorie (profs). In zijn eerste profseizoen (2012-2013) pakte de nog piepjonge Lars van der Haar onder meer de bronzen medaille op het WK veldrijden voor profs en goud op het NK veldrijden voor elite. Bij dat NK versloeg hij Lars Boom, die daarvoor zes jaar op rij de Nederlandse titel had gepakt.

Zijn tweede profseizoen (2013-2014) verliep eveneens uitermate succesvol voor Van der Haar. Hij won onder meer drie wereldbekcrossen en het eindklassement van de wereldbeker. Ook pakte hij wederom de Nederlandse titel bij de elite.

In het daaropvolgende seizoen (2014-2015) was de UCI Wereldbeker Veldrijden weer zijn hoofddoel. Hij won twee wereldbekercrossen (in Valkenburg en Zolder), maar doordat hij wegens ziekte niet kon starten in Milton Keynes, liep hij dusdanig veel punten mis, dat hij niet kon meespelen om de eindzege van het klassement.

Ondertussen was er in de profcrossen een nieuw Nederlands supertalent opgestaan: Mathieu van der Poel. Lars van der Haar stond tijdens het seizoen 2014-2015 meermaals enigszins in de schaduw van deze nieuwe Rising Star. Op het NK veldrijden voor elite werd hij begin 2015 ook pas derde, achter Mathieu van der Poel en diens broer David.

Van der Haar geeft in interviews aan dat hij zich geen zorgen maakt over die opkomst van Mathieu van der Poel: "Het motiveert me dat ik weer moet vechten om nummer één te zijn." Daarnaast beseft Van der Haar ook dat Van der Poel als landgenoot juist een grote bondgenoot voor hem kan zijn op het WK veldrijden, in de strijd tegen de sterke Belgische selectie.

Nadat hij zijn oorspronkelijke hoofddoel, het eindklassement in de wereldbeker veldrijden, mede wegens ziekte uit zijn hoofd moest zetten, is het nieuwe hoofddoel van zij seizoen het WK veldrijden in Tabor geworden. Hij zal er zeer op gefocust zijn om bij dat WK in optimale vorm aan de start
te verschijnen en moet ook zeker gerekend worden tot de grote favorieten voor de regenboogtrui.

Meer info over het WK: een uitgebreide voorbeschouwing op het WK veldrijden 2015
Meer info over de favorieten: een uitgebreid overzicht van de belangrijkste kanshebbers en outsiders