maandag 26 januari 2015

Kanshebbers WK veldrijden 2015 (4) - Klaas Vantornout en Kevin Pauwels

Kevin Pauwels en Klaas Vantornout rijden allebei voor de ploeg Sunweb-Napoleon Games. Deze beide Belgen blinken uit in de 'Kunst van het Pieken'. 

Kevin Pauwels (geboren op 12 april 1984 in Ekeren) piekt meestal vooral naar de crossen die meetellen voor de wereldbeker. Twee keer won het eindklassement van de UCI World Cup: in 2012 en 2015. Ook won hij tijdens zijn profcarrière elf wedstrijden die meetelden voor de wereldbeker. 


In 2012 won Kevin Pauwels ook het eindklassement van de GVA/Bpost Trofee.  Verder won hij al drie keer (in 2011, 2012 en 2014) een bronzen medaille op het WK voor profs. Reeds in zijn jonge jaren demonstreerde Pauwels zijn talent om naar grote wedstrijden te pieken: zowel bij de junioren (in 2002) als de beloften (in 2004) pakte hij de regenboogtrui, terwijl hij beide keren vooraf niet als
'de grote favoriet' werd beschouwd.

In de winter van 2014-2015 rijdt Kevin Pauwels een zeer sterk seizoen. Hij staat eerste op de UCI wereldranglijst. Pauwels moet dan ook zeker gerekend worden tot de favorieten voor de wereldtitel in Tabor.

Vantornout

Klaas Vantornout (geboren op 19 mei 1982) is een extreem goede pieker. Mede door ziekte en tegenslagen had hij in de winter van 2014-2015 lange tijd een tegenvallend seizoen, tot... het Belgisch kampioenschap. Daar toonde hij weer zijn talent als pieker: in die wedstrijd, waar hij volledig naar gepiekt had, op een parcours dat hem lag, pakte hij de Belgische titel.

Vantornout is sowieso een goede kampioenschapsrenner. Zijn Belgische titel van 2015 was al zijn tweede Belgische proftitel. Ook in 2013 had hij het BK gewonnen. Daarnaast won hij twee keer zilver op het BK. Op de wereldkampioenschappen werd hij al twee keer tweede: in 2010 en in 2007. Met name die zilveren medaille van 2010 is in dit geval zeer interessant: die behaalde hij in Tabor. Dat bewijst dat dit parcours hem erg goed ligt. Daarom moet hij ook zeker gerekend worden tot de kanshebbers voor een medaille op het WK van 2015, ondanks een aantal zwakke prestaties van hem, in de aanloop naar dat WK. Vantornout is vaak een coureur van 'alles of niets'. Als het tegenzit kan hij opgeven of achteraan bungelen,maar als het meezit dan behoort hij tot de absolute wereldtop.

Meer info over het WK: een uitgebreide voorbeschouwing op het WK veldrijden 2015
Meer info over de favorieten: een uitgebreid overzicht van de belangrijkste kanshebbers en outsiders