woensdag 28 januari 2015

WK veldrijden 2015 - Outsiders

Wie zijn de outsiders voor de medailles op het WK voor heren elite (profs)? Zoals gebruikelijk gaat België op dit WK van start met een ijzersterke ploeg. Van de zeven geselecteerde renners zijn er op dit weblog al vijf geportretteerd als belangrijke 'kanshebbers voor de medailles'. Maar ook de overige twee Belgen, die op papier waarschijnlijk iets meer een dienende rol krijgen toebedeeld (Rob Peeters en Gianni Vermeersch), kunnen zich tijdens de wedstrijd zeker ontpoppen tot medaillekandidaten. 


Rob Peeters (geboren op 2 juli 1985 in Geel) won in 2012 al zilver op het WK veldrijden. Gianni Vermeersch demonstreerde in de laatste wereldbekercross voor het WK, dat hij dichtbij de wereldtop zit: hij werd in Hoogerheide derde.

Welke niet-Belgen behoren tot de medaillekandidaten in Tabor? Vaste namen in de subtop zijn natuurlijk de Fransman Francis Mourey en de Duitser Philipp Walsleben. Beiden reden in de winter van 2014-2015 geen buitengewoon sterk seizoen, maar ze behoren zeker wel tot de podiumkandidaten voor het WK in Tabor.

De Nederlander Corné van Kessel (geboren op 7 augustus 1991 in Veldhoven) reed in de winter van 2014-2015 een buitengewoon sterk seizoen. In de eindstand van de wereldbeker behaalde hij een prachtige derde plaats. Normaal gesproken zou hij dan ook tot de medaillekandidaten gerekend moeten worden. Het is echter af te wachten hoe goed zijn vorm precies zal zijn in Tabor, want de crossen in de laatste weken voor het WK verliepen voor hem duidelijk minder glansrijk dan de veldritten in de eerste helft van het seizoen.

Hoe zullen de Tsjechen presteren op dit WK in hun eigen land? Helaas zal regerend wereldkampioen Zdenek Stybar niet deelnemen. Hij heeft in de winter van 2014-2015 met blessureleed gesukkeld en wil zich volledig focussen op de voorbereiding op het wegseizoen. Twee andere befaamde Tsjechen, Radomir Simunek jr. en Martin Bina, beleven in de winter van 2014-2015 een zeer tegenvallend seizoen. Toch moet het niet helemaal worden uitgesloten dat met name Bina een verrassend sterk WK zal gaan rijden. Hij lijkt zich helemaal op dat WK te hebben gefocust en het parcours in Tabor
ligt hem zeer goed. Bina is een coureur met enorm veel veldrittalent, maar zowel fysiek als mentaal is hij zeer kwetsbaar, waardoor hij vaak zeer wisselvallig presteert.