dinsdag 27 januari 2015

Kanshebbers WK veldrijden 2015 (5) - Tom Meeusen

Tom Meeusen werd geboren op 7 november 1988. In de jongerencategorieën behoorde hij zowel in het veldrijden als in het mountainbiken tot de grootste talenten van België. Sinds januari 2010 is hij profwielrenner. Als prof focust hij zich vooral op het veldrijden; hij is in de zomer nog wel actief als mountainbiker maar doet dat  puur als voorbereiding op het wegseizoen. 

In de loop der jaren is Meeusen stap voor stap opgegroeid naar de status van wereldtopper in het veldrijden. Wel is hij meermaals in opspraak geraakt, doordat zijn naam viel in een mogelijke dopingzaak rond de arts Chris Mertens. Het leek er zelfs enige tijd op dat hij vanwege die zaak niet zou mogen starten op het WK in Tabor. Uiteindelijk kreeg hij toch toestemming om het WK te rijden.


Een week voorafgaand aan het WK was Meeusen duidelijk niet in topvorm in Hoogerheide. Tijdens deze 'generale repetitie voor het WK' werd hij (ondanks een sterke start) pas 18e. Hiervoor had hij echter twee goede excuses: de vele stress rondom de dopingzaak had hem mentaal gesloopt en daarnaast had hij fysieke problemen (last van zijn sinussen) waarvoor hij antibiotica moest nemen. Meeusen neemt echter aan dat zijn fysieke ongemak nog voor het WK in Tabor verholpen zal zijn.

Meeusen moet zeker gerekend worden tot de kanshebbers voor de medailles in Tabor. Een eerste argument daarvoor is, dat Meeusen een buitengewoon goede technicus is, die zeer goed kan presteren op bevroren ondergronden (en er is een aanzienlijke kans dat het parcours in Tabor tijdens het WK bevroren is). Daarnaast zal Meeusen extra geprikkeld zijn om op dit WK goed te presteren, door zijn revanchegevoelens naar aanleiding van de dopingzaak,


Meer info over het WK: een uitgebreide voorbeschouwing op het WK veldrijden 2015
Meer info over de favorieten: een uitgebreid overzicht van de belangrijkste kanshebbers en outsiders