zondag 16 januari 2022

Favorieten WK veldrijden 2022 - heren elite (profs), wie zijn de belangrijkste kanshebbers voor de medailles?

Het WK veldrijden 2022 vindt plaats in Fayetville (Verenigde Staten). De wedstrijd van de heren elite (profs) wordt verreden op zondag 30 januari 2022. Wie zijn de favorieten voor de wereldtitel cyclocross? En wie zijn de overige kanshebbers voor een medaille op dit WK veldrijden

De grote afwezigen op de deelnemerslijst van dit WK cyclocross zijn Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Van Aert besloot om dit WK niet te rijden omdat het, mede doordat het in de Verenigde Staten plaatsvindt, niet in zijn voorbereiding op het wegseizoen past. Zo'n reis naar Amerika is in deze periode immers allerminst ideaal voor Van Aert om diverse redenen, van de jetlag tot en met mogelijke problemen rondom corona. Om geen risico voor het wegseizoen te nemen, traint hij liever in Europa in deze cruciale periode. 

Mathieu van der Poel was oorspronkelijk wel van plan om het WK veldrijden 2022 te rijden. Sterker nog: dit WK was eigenlijk zijn enige grote doel in de veldritwinter van 2021-2022. Daarom had hij ook minder crossen oorspronkelijk op z'n programma, dan men van hem gewend was. Helaas sukkelde Mathieu van der Poel tijdens deze winter met blessureleed. Uiteindelijk heeft men vanwege zijn rugblessure moeten besluiten om zijn veldritseizoen al heel snel af te sluiten. (Hij heeft uitendelijk slecht twee crossen in deze winter kunnen rijden.) Die rugblessure was niet zijn enige probleem. Hij is ook geopereerd aan z'n knie. Van der Poel rijdt dus helaas niet het WK veldrijden 2022. Hij moet rust nemen, om daarna op te kunnen bouwen richting het wegseizoen. 

Tom Pidcock

De grote favoriet voor het WK veldrijden 2022 is de Brit Tom Pidcock. Omdat hij een fenomenaal, multifunctioneel talent is (hij behoort tot de top in het wegwielrennen, mountainbiken en veldrijden), wordt hij door veel journalisten en fans vaak in één adem genoemd met de andere multifunctionele fenomenen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Dikwijls noemt men Van der Poel, Van Aert en Pidcock de 'Grote Drie' van het veldrijden. Toch klopt dit niet helemaal. Natuurlijk is Pidcock wel een ontzettend goede veldrijder. Maar waar Van der Poel en Van Aert zonder tegenslag en zonder blessures vaak ver boven de overige subtoppers in het veldrijden uitsteken, is Pidcock zeker niet altijd zo 'onverslaanbaar' als die andere twee groten. Pidcock is waarschijnlijk wel de sterkste en meest getalenteerde crosser op de startlijst van het WK veldrijden 2022, hij is ook de grote favorieten, bovendien heeft hij meer dan veel Belgen naar dit WK toe kunnen pieken. Maar toch lijkt hij in theorie niet helemaal de 'onverslaanbare favoriet', als hij het op moet nemen tegen een hecht Belgisch blok. 

Eli Iserbyt en Toon Aerts

De belangrijkste concurrent van Tom Pidcock is Eli Iserbyt. Hij is de kopman van de Belgen op dit WK veldrijden. Iserbyt is een generatiegenoot. In de jongerencategorieën was Iserbyt vaak zelfs de betere veldrijder van hen tweeën. Iserbyt heeft in de loop der jaren bij de profs een mooie erelijst uitgebouwd. Veel van die profoverwinningen zijn echter wel gehaald in crossen waar 'de grote drie' niet aanwezig waren. Doorgaans wordt hij gezien als 'de beste crosser ter wereld, als Van Aert, Van der Poel en Pidcock op dat moment niet aan veldrijden doen'. Juist daarom zal Iserbyt er extra op gebrand zijn om enerzijds deze kans te benutten om mogelijk eindelijk de regenboogtrui te winnen, in afwezigheid van Van der Poel en Van Aert. Anderzijds zal hij er ook extra sterk voor gemotiveerd zijn om in deze wedstrijd te tonen dat hij één van die zogenaamde 'Grote Drie', namelijk Tom Pidcock, misschien echt nog wel kan verslaan. 

De andere kopman van de Belgen is Toon Aerts. Ook hij heeft een prachtige erelijst in het profveldrijden bij elkaar gereden. Maar ook bij hem geldt, dat hij de meeste zeges pakte als de 'Grote Drie' er niet waren. Aerts is in veel crossen ook net wat minder dan Eli Iserbyt. Aerts is echter wel een coureur met een ontzettend grote motor, die heel goed kan presteren bij extreem zware wedstrijden. Ook kan hij goed pieken naar kampioenschappen. Daarom moet hij toch zeker wel tot de favorieten voor de wereldtitel van 2022 gerekend worden. 

Overige Belgen

Ook de overige leden van de Belgische selectie behoren tot de belangrijke kanshebbers voor de medailles op dit WK veldrijden. De belangrijkste namen zijn daarbij Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Zij hebben in het verleden namelijk al vaak bewezen dat zij naar een specifieke wedstrijd kunnen toeleven en dat zij op die ene dag dan boven zichzelf uit kunnen stijgen. In de strijd om de medailles werd ook de Belg Quinten Hermans oorspronkelijk tot de kanshebbers gerekend. Helaas kan hij vanwege een positieve coronatest niet van start gaan op dit wereldkampioenschap. 

Lars van der Haar 

Een belanrijke outsider voor de wereldtitel is de Nederlander Lars van der Haar. Jaren geleden behoorde Van der Haar tot de allergrootste veldrittalenten ter wereld. Zo werd hij twee keer wereldkampioen veldrijden bij de heren beloften (u23). In eerste instantie leek hij ook bij de profs tot de absolute top te gaan horen. Nadat enige tijd later de supertalenten Van der Poel en Van Aert echter overstapten naar de profs, reed Van der Haar vaak in hun schaduw. Het voormalige toptalent Van der Haar leek op den duur genoegen te moeten nemen met een plek in de subtop. In het seizoen 2021-2022 beleeft Lars van der Haar echter een prachtige wederopleving. Zo won hij het EK veldrijden op de VAM-berg. Ook won hij een wereldbekercross. Het grote doel van zijn seizoen is het WK veldrijden 2022. Hoewel hij meestal een iets minder niveau haalt dan Pidcock, Iserbyt en Aerts, moet hij toch zeker niet afgeschreven worden als kandidaat voor de regenboogtrui bij de profs in Fayetville. 

Overige kanshebbers? 

Wie zijn de overige medaillekandidaten buiten Pidcock, de Belgen en Lars van der Haar? De Nederlanders Corné van Kessel lijkt zeker niet kansloos in de strijd om de medailles. De Zwitser Kevin Kuhn behoort op papier zeker niet tot de favorieten voor een medaille, maar hij zou voor een verassing kunnen zorgen. In theorie lijkt het uitgesloten dat nog een andere coureur een medaille bij de profs wint, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit en wie weet zou één van de Amerikanen, bijvoorbeeld Curtis White of Kerry Werner, bij dit WK boven zichzelf uit kunnen stijgen. Coureurs die in theorie niet tot de kanshebbers voor de medailles behoren, maar mogelijk wel een mooie ereplaats zouden kunnen scoren zijn onder meer Ben Turner (Groot-Brittannië), Felipe Orts (Spanje), Joshua Dubau (Frankrijk) , Marcel Meisen (Duitsland), Kevin Suarez (Spanje) en Michael Boros (Tsjechië). 

Meer info: