zondag 23 januari 2022

Favorieten WK veldrijden 2022 bij de dames: wie zijn de belangrijkste kanshebbers voor de medailles?

Het WK veldrijden wordt in 2022 verreden in Amerika. De wedstrijd van de dames elite vindt plaats op zaterdag 29 januari 2022. Wie zijn de grote favorieten voor de wereldtitel bij de dames elite? En wie zijn de overige kanshebbers voor de medailles bij het WK veldrijden voor vrouwen? 

De sterkste selectie aan de start van het WK cyclocross voor dames is zonder twijfel de Nederlandse ploeg. De twee kopvrouwen van Nederland zijn Lucinda Brand en Marianne Vos. Zij zijn de twee grote favorieten voor de regenboogtrui. 

Lucinda Brand

Op 2 juli 1989 werd Lucinda Brand geboren in Dordrecht. Sinds 2009 is zij profwielrenster. Oorspronkelijk focuste ze zich vooral op het wegwielrennen. Daarin boekte ze grote successen. Twee keer won ze de Nederlandse titel op de weg. Ook won ze diverse klassiekers, zoals de Omloop het Nieuwsblad en de GP Plouay. Ze won ook in diverse rittenkoersen het eindklassement, waaronder de Healthy Ageing Tour, de Energiewacht Tour en de Ronde van Noorwegen. Hoogtepunten van haar wegcarrière waren haar wereldtitels op de ploegentijdrit en de Mixed Relay. 

In de eerste jaren van haar wielercarrière deed ze ook wel aan veldrijden, maar dat was toen puur bedoeld als voorbereiding op het wegseizoen. Met ingang van het seizoen 2016-2017 is zij het veldrijden serieuzer gaan nemen en het gevolg daarvan was dat zij al relatief snel tot de mondiale top van het damesveldrijden ging behoren. In 2020 besloot ze daarom om van het veldrijden het hoofddoel te maken. Sindsdien is Lucinda Brand uitgegroeid tot de succesvolste veldrijdster ter wereld: in het seizoen 2020-2021 won zij de wereldtitel en alle drie de grote klassementen (Wereldbeker Veldrijden, Superprestige Cyclocross en de X2O Trofee). Ook in het seizoen 2021-2022 won Lucinda Brand buitengewoon veel topcrossen. Daarom is ze ook weer een favoriet voor de wereldtitel in 2022, al heeft ze daarbij wel een zeer sterke concurrente: Marianne Vos. 

Marianne Vos

Op 13 mei 1987 werd Marianne Vos geboren in Den Bosch. Ze behoort tot de allergrootste talenten die het dameswielrennen ooit heeft voortgebracht. Jarenlang leek zij bijna onvermoeibaar te zijn. Vos won aan de lopende band grote wedstrijden in zowel het veldrijden, het wegwielrennen en het baanwielrennen. Later ging ze daarnaast ook nog mountainbiken. Ze reed een duizelingwekkende erelijst bij elkaar op al die disciplines, maar op den duur bleek dat zelfs bij het fenomeen Marianne Vos het krachtenreservoir niet onuitputtelijk is. Enige jaren sukkelde ze met fysieke en mentale problemen. Op bewonderenswaardige wijze keerde ze daarna wel weer terug naar de wereldtop van het wielrennen, maar ze was niet meer zo onvermoeibaar of onverslaanbaar als voorheen. 

Anno 2022 probeert Vos wat meer naar grote doelen toe te pieken en in de loop van een seizoen dus wat minder hooi op haar vork te nemen, om zo te proberen te voorkomen dat ze fysiek en psychisch weer overbelast zou raken. Die werkwijze lijkt in het veldrijden haar vruchten af te werpen. In het seizoen 2021-2022 rijdt ze veel minder veldritten dan de overige toppers, maar in bijna elke wedstrijd waarin ze start behoort ze tot de absolute top. Haar hoofddoel in het seizoen is het wereldkampioenschap veldrijden in Amerika. Ze wordt door velen beschouwd als de absolute topfavoriet voor de wereldtitel. Dit zou dan haar 8e wereldtitel in het veldrijden zijn. Er gaapt een groot gaat naar haar voorgaande (zevende) wereldtitel; die won ze in 2014. Het zou een prachtige demonstratie van haar wederopstanding zijn, als ze na al die jaren weer de allerbeste op het WK veldrijden is. 


Ceylin del Carmen Alvarado 

Op 6 augustus 1998 werde Ceylin del Carmen Alvarado geboren op de Dominicaanse Republiek. Als vijfjarige emigreerde ze naar Nederland. Alvarado deed in haar jonge jaren aan hardlopen. Later stapte ze over naar het wielrennen. Ze bleek met name voor het veldrijden extreem veel talent te hebben. In 2020 won ze bij de dames elite het WK veldrijden, het NK veldrijden, de Superprestige Cyclocross en de X20 Trofee Veldrijden. Ook stond ze aan het einde van dat seizoen op de eerste plek van de wereldranglijst. Deze prestaties van haar bij de dames elite waren extra indrukwekkend, omdat zij op dat moment de leeftijd had, om nog op de kampioenschappen bij de dames beloften (u23) te rijden, maar ze koos er dus zelf voor om al de uitdaging bij de dames elite op te zoeken en daar te zegevieren. 

Het seizoen 2021-2022 verloopt voor Alvarado wat minder glorieus dan de voorgaande seizoenen. Dit komt mede door wat fysieke problemen in de voorbereiding. Maar juist door het mindere begin van het seizoen heeft zij ervoor gekozen om zich helemaal op het WK te focussen. Daarom behoort zij volgens sommige kenners toch tot de outsiders voor de wereldtitel in de Verenigde Staten. 

Overige Nederlanders

De overige Nederlandse dames in de selectie behoren in theorie ook tot de kanshebbers voor de medailles. Yara Kastelijn behoort tot de outsiders voor een medaille. In mindere mate geldt dat ook voor Inge van der Heijden en Manon Bakker. Diverse Nederlandse dames die bij de beloften van start gaan, zouden ook tot de kanshebbers voor de medailles behoren indien zij bij de dames elite zouden starten. 

Buiten Nederland: o.a. Blanka Kata Vas

De belangrijkste kandidaat voor de medailles die niet uit Nederland komt is Blanka Kata Vas. Zij is een zeer groot talent en moet echt tot de favorieten voor de wereldtitel gerekend worden. Een andere zeer sterke dame is Clara Honsinger. Outsiders zijn onder meer Sanne Cant en Héléne Clauzel. 

Afwezig: Annemarie Worst

Oorspronkelijk behoorde de Nederlandse Annemarie Worst tot de kanshebbers voor een medaille. Helaas kan zij niet van start gaan op dit WK vanwege een positieve coronatest. 

Afwezig: Denise Betsema

Ook Denise Betsema kan niet starten op dit WK. Zij is vanwege ziekte niet afgereisd naar de Verenigde Staten. Betsema is afkomstig van Texel. Haar bijnaam is daarom 'Denise from Overseas'. Oorspronkelijk was Betsema een mountainbikester. Later is ze zich op het veldrijden gaan focussen. In die sport hoort ze tot de wereldtop. Doorgaans is ze wel net iets minder dan bijvoorbeeld Brand. Vaak eindigt ze in topkoersen daarom op de tweede of derde plaats. Op een goede dag kan ze echter iedereen verslaan. Daarom werd zij gerekend tot de kanshebbers op de wereldtitel. Het is dus erg spijtig dat zij niet van start kan gaan.