donderdag 30 oktober 2014

EK veldrijden 2014 in Lorsch - voorbeschouwing, selecties Nederland en België, programma

Op zaterdag 8 november en zondag 9 november 2014 worden in de Duitse plaats Lorsch, tijdens de 'GGEW-City-Cross-Cup Lorsch', de Europese kampioenschapen veldrijden gehouden. Hoe ziet het programma van dit EK Cyclocross eruit? Welke deelnemers zullen voor België en Nederland op de startlijst van dit EK veldrijden staan? 


Historie

Het Europees kampioenschap cyclocross wordt sinds 2004 jaarlijks in november georganiseerd. Er zijn Ek's veldrijden voor dames, beloften (u23), junioren, junior-dames, masters en (sinds 2013) dames beloften (u23).Het is de bedoeling dat er met ingang van 2015 ook een EK veldrijden voor heren elite (profs) zal worden georganiseerd. De organisatie van het EK is in handen van de Union Européenne de Cyclisme (UEC).

Het eerste EK veldrijden vond in 2003 in Tabor plaats. Sindsdien is het EK ieder jaar in een andere plaats georganiseerd. Twee keer vond het EK in België plaats: in 2004 in Vossem en in 2009 in Hoogstraten. Eén keer vond het EK in Nederland plaats: in 2006 in Huijbergen. In 2015 zal het EK wederom in Huijbergen worden georganiseerd, waarmee deze Nederlandse plaats de eerste locatie zal zijn waar twee keer het EK is georganiseerd.

Erelijst

Tot de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van het EK veldrijden behoort de Belg Niels Albert. Hij won in totaal vier Europese titels: in 2003 werd het Europees kampioen bij de junioren en in 2005, 2006 en 2007pakte hij de titel bij de beloften (u23). Ook de Nederlandse Daphny
van den Brand was buitengewoon succesvol tijdens de EK's. Zij won eveneens vier Europese titels: in 2006, 2007, 2010 en 2011 werd zijn Europees kampioen cyclocross bij de dames.

In 2013 werd de titel bij de heren beloften (U23) gewonnen door de Belg Michael Vanthourenhout, voor de Nederlander Mathieu van der Poel. Bij de junioren won in 2013 de Belg Yannick Peeters, voor Adam Toupalik. De Britse Helen Wyman won in 2013 voor het tweede jaar op rij de Europese titel bij de dames. Het EK voor dames onder de 23 jaar werd in 2013 gewonnen door Annefleur Kalvenhaar. Dit Nederlandse toptalent overleed op 23 augustus 2014, als gevolg van een valpartij bij een mountainbikewedstrijd.

Programma EK veldrijden

Hieronder vindt u het programma van het het wielerevenement in Lorsch, dat als volledige naam draagt: GGEW-City-Cross-Cup Lorsch. Naast de EK's worden er ook wedstrijden verreden voor wielertoeristen ('Jedermann') en twee wedstrijden voor heren elite (profs). De wedstrijd voor de
heren elite op de zaterdag is een internationale cross van de eerste categorie, de herenwedstrijd op de zondag is een UCI-cross van de tweede categorie.

Zaterdag 8 november

  • 9u30 Hobby & Jedermann (geen EK)
  • 10u15 Junioren
  • 11u15 Junior-dames
  • 13u00 Beloften (U23)
  • 14u10 Dames 
  • 15u15 Heren elite (profs) (geen EK)


Zondag 9 november

  • 8u45 Hobby & Jedermann (geen EK)
  • 9u20 Diverse EK's voor masters/senioren
  • 15u00 Heren elite (profs) (geen EK)


Deelnemers: Selecties Nederland en België 

Hoe zien de Nederlandse en Belgische selecties voor dit EK veldrijden eruit? Hieronder vindt u de Nederlandse selectie. Een opvallende afwezige is Mathieu van der Poel, die de voorkeur geeft aan de Superprestige-cross in Ruddervoorde (tussen de profs) boven dit EK voor beloften.


Nederlandse selectie: 

Elite Dames
Sanne van Paassen
Sophie de Boer

Beloften Heren (U23)
Martijn Budding
Stan Godrie
Sieben Wouters
Joris Nieuwenhuis

Beloften Dames (U23)
Lizzy Witlox
Yara Kastelijn
Sabrina Stultiens
Maud Kaptheijns

Junioren
Maik van der Heijden
Jens Dekker
Thijs Wolsink
Dylan Bouwmans
Erik Boer
Max Gulickx
Wesley Floren


Belgische selectie: 

Elite Dames: 
Sanne CANT 
Ellen VAN LOY 
Githa MICHIELS 
Jolien VERSCHUEREN 

Beloften Heren (U23)
Michael VANTHOURENHOUT
Wout VAN AERT 
Toon AERTS 
Quinten HERMANS 
Yannick PEETERS 
Daan SOETE 
Diether SWEECK 
Laurens SWEECK 
Jens VANDEKINDEREN 

Beloften Dames (U23):
Laura VERDONSCHOT

Heren Junioren:
Eli ISERBYT
Jappe JASPERS
Tijl PAUWELS
Alessio D'HOORE
Briek HERMANS
Gianni SIEBENS
Jente TIELEMANS
Victor VANDEBOSCH

Tv? 

Helaas zal dit EK niet live door Sporza op tv worden uitgezonden. Waarschijnlijk zal Sporza echter wel samenvattingen van dit EK uitzenden.

Lorsch - Duitsland

Lorsch is een plaats met circa 13.000 inwoners in de Duitse deelstaat Hessen. Tot de toeristische bezienswaardigheden van deze plaats behoort de abdij van Lorsch, die rond het jaar 760 werd gesticht. De abdij staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.