maandag 25 januari 2016

Voorbeschouwing: favorieten WK veldrijden 2016

Komend weekend wordt in Zolder (België) het WK veldrijden 2016 gehouden. Wie zijn de favorieten voor dit WK cyclocross in de categorieën heren elite (profs), dames elite, heren beloften (U23), dames beloften (U23) en junioren heren?

WK heren elite (profs)

Vanwege zijn indrukwekkende prestaties van de afgelopen weken is de Nederlander Mathieu van der Poel de grote favoriet voor de zege op het WK veldrijden voor de heren elite (profs) 2016. Zijn belangrijkste concurrent lijkt de Belg Wout van Aert te zijn, die een buitengewoon sterk seizoen heeft gereden (in de beginfase van het seizoen 2015-2016 was Van Aert nagenoeg onklopbaar). Van Aert leidt in alle grote veldritklassementen van dit seizoen:  de Superprestige, de Bpost Bank Trofee, de Wereldbeker en de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Van der Poel miste wegens blessureleed een deel van het seizoen. Velen denken dat Van der Poel juist dankzij de verplichte rust die hij door zijn blessures aan het begin van het seizoen moest nemen, nu aan het einde van het seizoen fitter en minder uitgeput is dan de andere veldrittoppers.

Wie zijn andere belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel bij de heren elite (profs)? In theorie biedt het parcours in Zolder ook kansen aan de Nederlander Lars van der Haar, en de Belgen Kevin Pauwels en Sven Nys. Pauwels sukkelt echter met rugproblemen. Voor Van der Haaren en Nys geldt, dat ze in het afgelopen seizoen allebei een zeer sterke periode meemaakten, maar ze lijken juist in de weken voorafgaand aan het WK veldrijden niet meer over de ultieme topvorm te beschikken.

Overige WK's

Bij het WK voor de heren beloften is de Belg Eli Iserbyt de topfavoriet. Bij het WK voor de junioren is de Belg Jappe Jaspers een belangrijke kanshebber, maar ook de Nederlander Jens Dekker behoort tot de kanshebbers. Jens Dekker is overigens een zoon van ex-prof Dick Dekker. Dick is een broer van Erik Dekker en Jens is dus een neef van Erik Dekker.

Bij het WK voor de dames is de Belgische Sanne Cant de absolute topfavoriete, niet alleen omdat zij een ijzersterk seizoen rijdt, maar ook omdat het parcours in Zolder haar zeer goed ligt. Bij het WK voor de dames beloften (U23) is het moeilijker om een absolute topfavoriet aan te wijzen. Tot de kanshebbers voor deze titel behoren waarschijnlijk onder meer de Amerikaanse Noble, de Oostenrijkse Heigl, de Belgische Femke Vandendriesche, de Italiaanse Alice Maria Arzuffi en de Nederlandse Maud Kaptheijns.