woensdag 18 november 2015

Boonen and Friends Charity Cyclocross 2015 (Mol)

Op zaterdag 28 november 2015 wordt op het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer (in de gemeente Mol) de Boonen and Friends Charity Cross verreden. Het is de zesde editie van deze benefietwedstrijd.

Opzet

De opzet van dit evenement is, dat topwegwielrenners tegen elkaar strijden in een veldrit, met als doel om geld op te halen voor goede doelen. Soms doen er ook wegrenners met een groot verleden als veldrijder mee aan deze cross, zoals Stybar en Boom; zij moeten dan met een minuut achterstand op de 'gewone wegrenners' starten.

Historie: erelijst

In 2009 werd de eerste editie van dit evenement gehouden. Dat jaar ging de zege naar Maarten Wynants, die als ex-mountainbiker uitermate sterk reed op het parcours te Mol. In 2010 werd de tweede editie gewonnen door Pieter Vanspeybrouck, voor Maarten Wynants. Opvallend genoeg zou Wynants ook bij de edities van 2011, 2012 en 2013 als tweede finishen. Wynants wordt dan ook wel beschouwd als 'de Joop Zoetemelk van het Zilvermeer'.
De Nederlander Lars Boom won deze veldrit in 2011. Zowel in 2012 als in 2013 werd de wedstrijd gewonnen door de Tsjech Zdenek Stybar.

Erelijst kampioenencross

Sinds 2010 wordt er jaarlijks, in het voorprogramma voor de cross van de wegrenners, een zogenaamde 'kampioenencross' gehouden bij het Zilvermeer. Dit is een wedstrijd tussen ex-topveldrijders. In 2010, 2011 en 2012 werd deze wedstrijd gewonnen door Erwin Vervecken. Arne Daelmans won deze 'kampioenenwedstrijd' in 2013.

2014?

In 2014 ging het liefdadigheidsevenement niet door. Om diverse redenen moest organisator Wilfried Peeters besluiten om deze cross een 'sabbatjaar' te laten houden. Gelukkig kan de cyclocross van Boonen & Friends in 2015 wel weer doorgaan.

Programma Boonen & Friends 2015
  • 11u00 Jeugdwedstrijden
  • 14u15 Kampioenencross
  • 15u15 Boonen & Friends Charity Cyclocross
Deelnemers?

Tot de deelnemers van de Boonen and Friends Charity Cross 2015 behoort de Poolse ex-wereldkampioen wegwielrennen Michal Kwiatkowski. Hij heeft dit evenement gekozen als afscheidswedstrijd van zijn ploeg Etixx-QuickStep. Etixx is de ploeg van kopman Tom Boonen en ploegleider Wilfried Peeters, die beiden actief zijn in de organisatie van het liefdadigheidsevenement Boonen and Friends. Kwiatkowski rijdt in 2016 voor het Britse team Sky.

Naast Kwiatkowski staan op de startlijst van deze cross onder meer ook:
Marcel Kittel, André Greipel, Niki Terpstra, Tiesj Benoot, Stig Broeckx, Pieter Vanspeybrouck, Pieter Weening, Jens Keukeleire, Maarten Wynants,   Guillaume Van Keirsbulck, Preben Van Hecke, Zdenek Stybar, Frédérique Robert, Jelle Wallays, Stijn Vandenbergh, Jurgen Van Den Broeck, Marcel Sieberg en Nikolas Maes.

Aan de 'Kampioenencross' die om 14u15 begint doen diverse BV's (bekende Vlamingen mee) maar ook diverse befaamde ex-topveldrijders, waaronder de ex-wereldkampioenen Bart Wellens en Niels Albert.

Tickets

Voor kinderen onder de 14 jaar is de toegang bij deze veldrit gratis. Voor de overige toeschouwers kosten de kaarten voor deze wedstrijd 12 euro.

Goede doelen

De opbrengst van Boonen & Friends 2015 gaat naar twee goede doelen: 'vzw Bij' en 'vzw Move to Improve'. Vzw Bijs helpt jongeren met een motorische of verstandelijke beperking. Eén van de oprichters van deze organisatie is ex-renner Tom Steels. Vzw Move To Improve helpt kinderen met neuromotorische (bewegings)problemen.

Sporza? Tv?

Helaas zal dit evenement niet live op tv worden uitgezonden. Mogelijk zal Sporza (zoals in het verleden vaak het geval was) wel een reportage maken over deze editie van Boonen & Friends.

Locatie & parcours

Het parcours bevindt zich bij het Zilvermeer in de Belgische gemeente Mol. De parkeerplaatsen zijn te vinden bij de Zilvermeerlaan.

Zilvermeercross

Twee weken na deze liefdadigheidscross van de wegrenners, zal er bij het Zilvermeer ook een echte profcross voor veldrijder worden gehouden: de Zilvermeercross Mol 2015.