dinsdag 16 september 2014

Jarig: Jonathan Page - 38 jaar

De Amerikaanse veldrijder Jonathan Page werd op 16 september 1976 geboren in de plaats Tilton (Illinois). Vandaag viert deze voormalige vice-wereldkampioen dus zijn 38e verjaardag.
Jonathan Page werd Amerikaans kampioen cyclocross in 2002, 2003, 2004 en 2013. Page nam echter geen genoegen met alleen maar topprestaties in eigen land, hij droomde ervan om ook in Europa door te breken. Jarenlang heeft hij er keihard voor geknokt om die droom te realiseren. 
Tijdens de veldritseizoenen ging hij in het Vlaamse Oudenaarde wonen. Het bestaan als Amerikaanse veldrijder in Vlaanderen was vaak geen vetpot. Het was dikwijls moeilijk voor hem om aan sponsoren te komen. 
Begin 2007 leek echter de grote droom van Page uit te komen: hij beleefde zijn doorbraak naar de internationale veldrittop, met een zilveren medaille op het WK veldrijden in Hooglede-Gits. Als gevolg daarvan kon hij een financieel zeer aantrekkelijk tweejarig contract tekenen bij het Belgische team Sunweb.

Hoge verwachtingen

In de winter van 2007-2008 kon Page de hoge verwachtingen echter niet waarmaken. Het rommelde in die winter binnen Sunweb; de prestaties van de kopmannen vielen tegen en de sfeer binnen de ploeg was indertijd erg slecht. Page kreeg het gevoel dat men hem weg wilde pesten. Het team beschuldigde hem ervan dat hij niet met de druk om kon gaan.
Uiteindelijk redeneerde Page: 'Geld maakt niet gelukkig' en hij besloot om zijn riante contract bij Sunweb te beƫindigen. Liever verdiende hij voortaan veel minder geld, maar kon hij wel weer zijn eigen gang gaan, dan dat hij veel geld verdiende in een team waarin hij zich niet thuis voelde.

In de jaren daarna bleef Page een goede coureur, in de middenmoot van de Europese profcrossen en in de top van de Amerikaanse veldritten. Het mondiale  topniveau dat hij in de winter van 2006-2007 behaalde en toen bekroonde met een zilveren medaille op het WK, heeft hij echter nooit meer kunnen evenaren.

Het seizoen 2014-2015


In het seizoen 2014-2015 heeft Jonathan Page een nieuwe hoofdsponsor: XcelLED, een producent van zeer duurzame ledlampen. In september zal Page een reeks crossen in de Verenigde Staten rijden. Begin oktober reist hij naar Europa. Zijn hoofddoelen voor dit seizoen zijn de wereldbekerwedstrijden.