maandag 8 september 2014

Jarig: Daniele Pontoni - 48 jaar


Daniele Pontoni werd geboren in de Italiaanse stad Udine, op 8 september 1966. Vandaag viert hij dus zijn 48e verjaardag. In de jaren negentig behoorde deze Italiaan tot de allerbeste veldrijders ter wereld.

Glorietijd

Pontoni beleefde zijn grote doorbraak naar de wereldtop van het veldrijden in de winter van 1991-1992. Hij won tijdens dat seizoen de Superprestige-wedstrijd in Rome en pakte de wereldtitel bij de amateurs. In de drie daaropvolgende seizoenen beleefde Pontoni zijn grote glorietijd als crosser. In de winter van 1992-1993 won hij maar liefst zes wedstrijden die meetelden voor de Superprestige en vanzelfsprekend won hij ook het eindklassement. In het seizoen 1993-1994 regeerde hij wederom op kannibalistische wijze in de Superprestige. Ditmaal won hij vijf Superprestige-crossen en het eindklassement. In de winter van 1994-1995 focuste hij zich op de UCI wereldbeker cyclocross. Hij zegevierde in twee van de vijf wereldbekercrossen en won het eindklassement.

Mountainbiken

Na die grote gloriejaren als veldrijder, ging hij zich meer op het mountainbiken richten. Indertijd was het mountainbiken een sport die qua populariteit enorm in opkomst was. In Italië had die sport al snel veel meer aanzien dan het veldrijden. In 1996 stond het mountainbiken voor het eerst op het Olympische programma. Pontoni werd vijfde in die eerste Olympische mountainbikewedstrijd, die gewonnen werd door de Nederlander Bart Brentjens.

Italiaans kampioen veldrijden van 1989 tot en met 2004

Hoewel Daniele Pontoni zich in de tweede helft van de jaren negentig vooral op het mountainbiken concentreerde, was hij daarnaast toch ook nog regelmatig als veldrijder te bewonderen. Zo won hij nog diverse wereldbekercrossen en werd hij in 1997 zelfs wereldkampioen veldrijden bij de profs. Ook bleef hij jaarlijks deelnemen aan het Italiaanse kampioenschap veldrijden. Op dat nationale kampioenschap zette hij een buitengewoon indrukwekkende zegereeks neer: van 1989 tot en met 2004 werd hij ieder jaar Italiaans kampioen veldrijden bij de elite!
Die zegereeks was beslist niet het resultaat van een gebrek aan concurrentie: een generatiegenoot van Pontoni was namelijk Luca Bramati, die onder meer de wereldbeker en de superprestige in het veldrijden won, doch er nooit in slaagde om de Italiaanse titel bij de elite te winnen.

Afscheidstournee

In het najaar van 2005 beëindigde Pontoni zijn wielercarrière. Hij deed dat op een originele manier, namelijk door als afscheidstournee een aantal veldritten in Japan te rijden. Pontoni zei hierover indertijd: ,,Ik wilde wedstrijden rijden op alle continenten en alleen Azië miste ik nog, vandaar mijn afscheid in Japan.’’

Bijnamen

Pontoni had als wielrenner twee bijnamen: de fietsende kelner en Il Paparino. Die eerste bijnaam dankte Pontoni aan het feit dat hij in de beginjaren van zijn wielercarrière daarnaast nog een baan als kelner had. Die twee bijnaam, Il Paparino, is de Italiaanse benaming voor Donald Duck. Die bijnaam dankte Pontoni aan zijn karakteristieke, hoge stemgeluid.

Anekdote: een ambitieus plan

Tijdens het seizoen 1992-1993 was Pontoni volgens velen de beste crosser ter wereld. Officieel was hij op dat moment echter nog amateur. Indertijd bestonden er aparte WK's voor amateurs en profs. Pontoni bedacht toen een zeer ambitieus plan. Hij droomde ervan om in één weekend twee keer wereldkampioen te worden: op zaterdag hoopte hij te winnen bij de amateurs, en hij wilde  het zo organiseren, dat hij met ingang van de zondag een proflicentie zou hebben, zodat hij ook aan het WK voor profs kon deelnemen en daar eveneens kon zegevieren. Uiteindelijk bleek dit plan praktisch gezien toch niet uitvoerbaar te zijn. Hij zou in 1993 alleen aan het WK voor de amateurs meedoen. Bij die titelstrijd moest hij genoegen nemen met brons.


Bronnen: wikipedia, Wieler Revue en Delpher.